Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego z butelki, odwiedź ten adres.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do pasztecików z mięsnym nadzieniem
Zdaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Jednakże właśnie jego nieznacznie słodkawy, a zarazem kwaśny aromat sprawia, iż wyśmienicie łączy się on z różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy zalewają nim pierogi z kapustą, grzybami czy też mięsem, inni wolą w nim kawałki kiełbasy, jajko na twardo i kartofle. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek obiadowe, ale również wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak chrupiącego pasztecika z pieczarkami lub bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także mnóstwo żelaza, toteż zaleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nierzadko je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z kwaszonych buraków!
Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób doprawia to danie. Jedni dosypują do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalny słodki aromat buraka, pozostali kochają barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej kluczowych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyrządzać samemu, lecz proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak nagle dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź online.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]