Szukasz soku z buraków kiszonych? Skieruj się tutaj.
Z kiszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak często mówi się też o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Usuwa toksyny i wzmacnia odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że sok jest cierpki, lecz niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to właściwie bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy PP, E, A oraz C, a także liczne minerały, jak m.in. żelazo, cynk oraz potas. Wielu ludzi ma trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go systematycznie, dlatego że jest on bakterio- i grzybobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet z tak zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne
Sok z kwaszonych buraków jest innym lubianym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: poprawia koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie zapobiega zatwardzeniom. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy składować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]