Chcesz zamówić kapustę kiszoną? Odwiedź ten adres.
Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – czy powinno się jeść?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi czas w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy czy minerały, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba podkreślić, że w kapuście kwaszonej jest mnóstwo substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B1, B5, B9). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło między innymi żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz potasu. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, więc poleca się jego spożycie osobom na diecie.
Kapusta kwaszona – w surówkach i w krokietach
Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako główny składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną przeważnie je się ją jako surówkę z cebulką i marchwią, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który znakomicie komponuje się z borowikami oraz mięsem, więc robi się z niej farsz do pierogów, krokiecików i łazanek. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.
Generalnie każda rodzina posiada swój sposób na kapustę kwaszoną, lecz dzisiaj okazjonalnie kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich i wielkich opakowaniach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]