Produkty fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza duża zawartość witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu powinno się spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność czy wrzody żołądka. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]