Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

Jeśli potrzebujesz obwarzanków krakowskich, koniecznie odwiedź tę stronę.

Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę interesująco, a znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem dawnej stolicy naszego państwa oraz dumą krakowskich cukierników. Dlaczego szczycą się tak dużym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają skosztować akurat tego specjału?

Dzieje obwarzanków krakowskich

Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W annałach zaś opisano je sto lat po tym, gdy zauważono, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je jedynie w okresie przed Wielkanocą, ale później jadano je też w innych miesiącach. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht wydał dokument, według którego mogli wytwarzać je tylko rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci potem Unia Europejska, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z wyraźną plecioną powierzchnią oraz wielkość około 15 cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci wytwarzane są według tej samej receptury. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – między innymi sezamem lub makiem – i piecze.

Kontakt:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]