Stal nierdzewna posiada wiele wartościowych cech sprawiających, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej nadrzędny atut to z rzecz jasna odporność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia trwałość wytworzonych z niej sprzętów, ale również umożliwia im styczność z cieczami oraz zawilgotniałymi materiałami. Poza tym stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a listę jego plusów dopełnia nieporowata powierzchnia, która zapobiega rozwojowi bakterii.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla licznych sektorów przemysłu
Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to świetny budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w procesie produkcji i składowania artykułów spożywczych. W piekarniach i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej używa się w charakterze zbiorników fermentacyjnych. Surowiec ten jest także używany chętnie w branży kosmetycznej i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i innych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – meble i barierki
Wytrzymałość na niesprzyjające warunki atmosferyczne (skrajne temperatury, kwaśne deszcze oraz wilgotność) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (jako barierki i drabinki). Ze względu na elegancki wygląd, tak samo dobrze sprawdzają się również wewnątrz obiektów budowlanych – między innymi na klatkach schodowych. Poza tym jałowość stali nierdzewnej umożliwia jej stosowanie w gabinetach lekarskich oraz szpitalach.