Stal nierdzewna jest jednym z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną powłokę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym wpływem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do magazynowania znacznych ilości ukończonych już preparatów. Wymienione wcześniej cechy sprawiają, iż zbiornik nierdzewny jest też idealnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki nierdzewne dla sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często stosowane w przeróżnych fabrykach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź zarazkami.