Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Zamów sól himalajską różową.

Sól to substancja potrzebna do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie własności ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Dlaczego powinno się stosować je podczas gotowania?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak potraw. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów oraz pierwiastków, między innymi wapń, cynk czy potas, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi idealny do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy cynku, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]